kastard
kek swiss roll dan cocktails
siap da...hee~
Yezza... hari ni dah habis sume projek.. dan subjek HCI menjadi subjek yg last utk aku present project.. dan project utk HCI .. tajuknye.. speech training for toddlers.. hari ni present hari ni jugak laa suara aku dirakam utk sebut perkataan yg ada dalam aplikasi tuh..huhu.. tp bila present slow plak jadinya... erhm xpe2.. dah hbs present sume subjek.. time utk tumpukan perhatian utk final exam plak.. Di waktu aku sibuk2 nak buat project ni laa aku buat benda yang tak sepatotnye..huhu ..yela dah jadi kebiasaan.. kalo aku tenysen je aku masak dan makan... alang2 dah dapat resipi baru.. aku try. Resipi Triffle (aku dapat waktu g beraya kat umah azman classmate aku yg duduk kat seksyen 8 shah alam).Tak sia-sia aku p.. dapat 1 resipi.. dan resipi tu aku gunakan utk sambut birthday kak nor...huhu.. cedapnYer... aku suka kastard..lalala..
Resipi tu aku letak kat sini... sonang sket nak review kat mana2..hehe ..:-
Bahan A
1 cawan gula
1 cawan kastard
4 cawan susu cair( 2 tin)
6 cawan air
1 gulung kek swiss roll
1 tin cocktails
1 kotak jeli kristal nona + 2 cawan air
Bahan B
kacang yang ditumbuk
1 tin susu cair( simpan dalam peti sejuk)
Caranya:-
1 - campurkan kastard,gula,susu cair,air.Masak atas api sampai pekat.
2- sementara nak tunggu kastard tu masak, siapkan kek swiss roll.. potong bulat2 dan susun dalam loyang.(yum3.. hen haochi r.. makan saje pon sOdap..)
3- selepas susun kek loyang di lapisan yang paling bawah, lapiskan pula dengan cocktails.
4- lapisan ke 3, tuang kastard yg dah masak dah pekat tu.. atas cocktails n kek.
5- tggu sejuk n beku sedikit.
6- masak jeli dengan 2 cawan air dan tuang atas lapisan kastard.
7- dah siap simpan dalam peti sejuk.
8- makan bersama dengan susu dan kacang.
No comments:
Post a Comment