Kalo time raye je.. aku la yg jd mangsa..huhu... asal mak aku kluarkan kenyataan " taunn ni mak xmau beli kuih pape.. hg kena wat!" .Dalam hati aku.. huhu tiap2 taun mmg xpenah nak mau beli.. tp last2 beli gak..huhu. mcm puasa r.." taun ni buka puasa mak nak masak ikan rebus, sayur air,ikan tamban ..blablabla yg xlemak.. bg hampa kuruihh..boleh la diet".hurmm mcm besa..la.ckp je..pastu sotong besar.. udang besar.. ayam..daging..western..huhu.ni aku xtahan neh..melantak sakan la..hihi.pastu cmne nak kurus??sampai dah ada slogan .."semakin hari semakin tembam"..hihi.So tetiap taun la aku kena wat kek..tp aku xpenah puas hati sbb kek aku mula2 aku blajar xbrapa nak menjd..tp nampak gak la rupa kek tu..tp 2 taun lepas aku da blajar ngan mak angkat aku buat kek.. kek marble n kek coklat.. lepas tu la aku bergiat buat kek sampai oven aku rosak skrg neh.senang n aman dunia...
resipi kek coklat yg aku blajar tu :-
bahan2nyer.. :-
1 buttercup
2 1/2 cwn gula aising
1 tudung esen vanilla
1 cwn serbuk koko
1 cwn air panas
2 3/4 cwn tepung self rising bluekey
4 bj telur
1 sd kecil baking powder
topping:-
1/2 butter
1 tin susu pekat
1 cawan koko.
coklat rice.
cara-caranya :-
1 . kacau butter n gula aising sampai kembang ( kaler seakan2 putih)
2 . masukkan telur satu persatu.. n kacau sampai sebati.
3 . masukkan esen vanilla pastu kacau lagi.
4 . ayak tepung n baking powder, pastu masukkan ke dalam adunan butter td n kacau sebati.
5 . satukan serbuk koko n air suam..kacau hingga xberketul, n masukkan sekali dalam adunan n kacau sebati..
6 . griskan loyang n masukkan adunan yg dah siap td.
7 . bakaq la. tggu pa lagi. ermm aku slalu bakar dgn api medium , selama 50 minit.xpun hg agak sendiri la bila dia masak..cucuk dgn lidi..kalo dah xmelekat tu. dah masak la tu..
Topping dia lak :--
kena masak secara double boil.campur sume bahan n kacau sampai pekat n nampak berkilat.( buat waktu kek dah sejuk).dah siap sapu je la atas kek tu. n tabur sket coklat rice.
Dah siap! yum..yum.. cedappnyee.. ;)
kek marble lak :--
1 butter
230g gula aising
250g tepung self rising bluekey
1 tudung esen vanilla
1 cwn susu cair
5 biji telur saiz sederhana
2 sudu kecil ovellette
2 sudu besar serbuk koko.
caranya :--
1. kacau butter n gula aising sampai kembang.
2. masukkan telur satu persatu , esen vanilla, ovellette n kacau sebati.
3. masukkan tepung n kacau lagi.
4. 1 cawan susu cair tu dibahagi 2.begitu juga dgn adunan yg dah siap tu.. sbb nak buat 2 perisa n kaler.
5. kacau 1/2 cwn susu dgn adunan sampai sebati.
6. 1/2 cwn susu lg kacau dgn serbuk koko n tapis la kalo dia berketul pastuu cmpak je dalam adunan yg 1 lagi n kacau sebati.
7. pastu griskan loyang n.. masukkan adunan secara berselang seli.. xpun ikot corak tersendiri..
8. bakar dalam oven api sederhana selama 50 minit @ sampai masak.
wallahh. kek dah siap..
No comments:
Post a Comment